Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
17.08.2005
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Kvalita především
Pro každý účel a činnost v kuchyni je vhodné použít nůž k tomu určený, základním pravidlem pro výběr nože je však kvalita. Kvalitní nůž dělá zejména kvalitní ocel, protože ne každou ocel lze dokonale nabrousit a ne každá si ostrost udrží. Mnohé o kvalitě nožů a oceli napoví značka – i levnější nůž od renomované firmy je většinou funkčně dokonalý a lze jej bez problému nabrousit. Naopak od sady několika nožů za skvělou cenu (pár stovek) nemůžeme očekávat zázraky. Zárukou při výběru u tzv. no-name nožů není ani tvrdost oceli – příliš tvrdé ostří má sklon k lámavosti, měkkým nožem nic moc neukrojíme a ještě se můžeme snadno zranit.
Charakter ostří
Dalším důležitým aspektem je charakter ostří. Ideální úpravou je ostří hladké, které lze vybrousit natolik, že bez problému uřízneme i sýr nebo měkké rajče, stejně jako plátek masa. Nože se zoubky mají v jistých případech své opodstatnění (například při krájení čerstvého chleba), ovšem rozhodně nemají životnost nožů s hladkým ostřím, které lze po nabroušení zahladit ocilkou a ani po letech neztrácejí své kvality. Menší nožíky, které mají ostří zoubky doslova poseto, můžou být některými hospodyňkami oblíbené, jejich problém je však v tom, že potraviny nekrájení, nýbrž doslova řežou, někdy i trhají. Neodstranitelné stopy zanechají bohužel také na dřevěných i umělohmotných prkénkách.
Funkce nožů a jednotlivé typy
Žádná kuchyně, ani ta ve které se vaří minimálně, by se neměla spokojit pouze s jedním nožem. Z hlediska funkce i bezpečnosti bychom měli mít v „šuplíku“ nožů několik. Na vykrajování a opracování ovoce a zeleniny je vhodný malý rovný nůž s čepelí dlouhou 5 až 8 centimetrů. Střední rovný nůž s čepelí dlouhou asi 15 centimetrů se hodí na krájení česneku, cibule, bylinek, zeleniny apod. Dlouhý a tvrdý nůž oceníme při krájení zelí, cibule nebo masa. Na krájení masa a zeleniny na kousky je výborný nůž bez špičky, který svým tvarem připomíná malý sekáček, tloušťkou je však stejný jako normální nůž. Vykošťovací nůž, tzv. „dranžírák“, je pevný s dokonale tenkou čepelí. Střední nože s vlnitým ostřím a vidlicí na konci uplatníme při krájení rajčat a okurek a následném nabírání na talíř nebo na pečivo.
Samostatnou kapitolou jsou sekáčky, které se používají na přeseknutí kosti nebo tuhým částí masa. Měly by být ostré jako nůž a tvrdé jako sekyrka. I zde platí, že přednost by měla mít kvalita.
Při nákupu nových nožů bychom si je měli osahat a potěžkat v ruce, zda nám tzv. sedí a zda mají na straně ostří zarážku, která zabrání sjetí ruky na ostří. Rukojeť by měla být vyrobena tak, aby nůž nebyl schopen stát sám ostřím vzhůru. Hloupá náhoda pak může skončit návštěvou chirurgie.
Neméně důležitá údržba
Nejhorší možná varianta skladování nožů je mít je „naházené“ všechny v jednom šuplíku bez ladu a skladu. Ostří nožů je třou o sebe navzájem a tupí se. Ideálním umístěním nožů je dřevěný držák, do kterého nože zasuneme, nebo magnetický držák na stěně. Nezabere nám místo na pracovní ploše a nože jsou neustále po ruce.
Broušení nožů zvládne nejlépe odborník, ovšem kvalitnímu noži neublížíme ani šetrným domácím ostřičem. Pokud to zvládneme, je vhodnější jemný brusný kámen. Po broušení je důležité vyhlazení nožů ocilkou, která srovná i mikroskopické nerovnosti.
Články s podobnou tématikou
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Čas grilování je tady!
Článek byl zobrazen 11625 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jednoduchý trik, jak odvápnit varnou konvici, …
…a prodloužit tak její životnost. Snad v žádné domácnosti už dnes nechybí varná konvice. Mnoho lidí však neví, že nejen pračky či myčky, ale i tento přístroj je nutné čas od času odvápnit, čímž se prodlužuje jeho životnost. Trik, jak vodní kámen ze spirály varné konvice odstranit, je přitom velice jednoduchý.
Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.
Domácí spižírna
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.
Drátěný program – poličky a doplňky nejen do koupelny a kuchyně
Drátěné doplňky neboli tzv. drátěný program jsou vyrobeny z nerezového nebo ocelového drátu, nejčastěji v pochromované úpravě. Velkou oblibu si získal drátěný program zejména v kuchyni a koupelně v podobě poliček, stojánků, držáků a dalších doplňků.
Granitové dřezy nelze ničím nahradit – buďte originální
Místo obyčejného dřezu skutečná designovka? Není problém. Granitové dřezy jsou originálním trendem, který se pomalu zabydluje v našich kuchyních. Není se čemu divit.
Regálové systémy na víno – víno ve sklepě musí být správně uloženo
Kvalitní víno se stalo běžnou součástí stolování nejen při slavnostních příležitostech. Takové víno ovšem vyžaduje určitou péči a správné skladování. Pokud máte vlastní sklep, místnost v suterénu, kde byste si rádi vybudovali vinotéku, budete potřebovat regály na vinné láhve a také připravit vínu ty správné podmínky. Jak na to?
Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu
Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.
Dárky na Vánoce - vrací se šunkovary a hitem jsou stále silikonové formy
Vánoce se neúprosně blíží a my už přemýšlíme, co zase budeme kupovat za dárky pod stromeček. Několik dobrých nápadů jsme si pro Vás připravili. Hlavně se nebát a všechno vyzkoušet!